Välkommen till Musikipedias nyhetssektion - här kan du bland annat följa med i sidans uppdateringar.

Inga fler uppdateringar - 2012/11/16
Som du kanske har märkt har musikipedia.se inte uppdaterats på väldigt länge. Det beror på att jag har valt att fokusera fullt ut på den danska versionen, musikipedia.dk, som musikipedia.se är en översättning av.
Det kostar mig både tid och pengar att få artiklarna översatta från danska till svenska, och jag har tyvärr vare sig det ena eller det andra just nu.

Det betyder dock inte att artiklarna på musikipedia.se inte längre kan användas. Jag låter fortfarande sidan ligga uppe, så att du kan dra nytta av all den kunskap som artiklarna innehåller. Jag kommer bara inte att uppdatera dem längre, och inte heller lägga till några nya artiklar på sidan. Eventuella faktafel rättas dock fortfarande, när jag görs uppmärksam på dem.

Jag förstår att ljudexemplen i artiklarna inte fungerar på bland annat iPad och i det senaste iOS, men det är tyvärr inget problem som jag har tid och pengar till att lösa.

Om du vill kan du besöka den danska versionen, musikipedia.dk, om du önskar läsa en mer väluppdaterad sida med mer innehåll.

Nya artiklar - 2011/07/29
Nu har sidan återigen uppdaterats. Artikeln om tonarter har rättats till en aning. Utöver det har följande nya artiklar lagts till på sidan:
Generalbas, Frekvens, Övertoner, Normalton, Tonfrekvenser och Stämningssystem.
Jag har också lagt till en svensk-engelsk musikordlista med engelska översättningar av en lång rad svenska musiktermer. God läsning!

Nya updateringar - 2011/04/10
Nu har sidan än en gång återigen uppdaterats.
En artikel om solmisation och en om transponerande instrument har lagts till.

Det har gjorts en del ändringar i artikeln om stamtonerna, artikeln om klaver och artikeln om tonarter. Utöver det har det gjorts mindre ändringar i ett antal andra artiklar, bland annat i artikeln om funktionsanalys och den om förtecken.

Artikeln Tecken och symboler i notskrivningen har flyttats, och ligger nu under kategorin Uppslag.

Av en eller annan anledning var 51 av MIDI-ljudexemplen på sidan panorerade helt eller delvis till höger i ljudbilden. Alla ljudexempel är nu centrerade, så att det kommer lika mycket ljud till vänster som till höger.

Jag håller just nu på med att läsa igenom alla artiklarna på sidan, så inom en snar framtid kommer en del av dem att uppdateras. Det kommer att läggas till fle not- och ljudexempel, artiklarna kommer att utökas i större eller mindre utsträckning, och vissa artiklar kommer att formuleras om så att de blir lättare att förstå.

God läsning tills dess!

Diverse updateringar - 2011/01/10
Då jag som dansk måste låta översätta allt jag skriver till svenska innan jag kan lägga ut det här, samlar jag ihop artiklarna och får dem översatta klumpvis. Det är det lättaste sättet, men det betyder också att det kan gå lång tid mellan uppdateringarna av sidan.
Det har gått fyra månader sedan jag sist uppdaterade sidan, så nu är det god tid att göra en uppdatering.

Följande nya artiklar har lagts till:
- Orkesterpartituret
- Storbandspartituret
- Andra partiturtyper
- Artikel om ackord i lätt version
- Notblad

Följande artiklar har uppdaterats (få ändringar):
- Pianosystemet
- Ackord
- Tecken och symboler i notskrivningen

Därtill har alla artiklar med praktisk information om själv sidan ändrats och uppdaterats, dvs. artiklarna Om Musikipedia, Nyheter, FAQ, Upphovsrätt och Sitemap. Bland annat har besöksstatistik för sidan lagts till i artikeln 'Om Musikipedia'. Jag har också skrivit en att göra-lista. Där kan du följa med i vilka artiklar jag planerar att skriva till sidan, och vilka ändringar jag planerar att göra.

Startsidan på Musikipedia har ändrats. Guiderna har helt tagits bort från sidan. Kontaktformuläret och sitemapen hittar du nu via länkarna längst ner på sidan.
Layouten på alla sidor har piffats upp med lite färg (alla rubriker och innehållsförteckningar har tex. fått blå bakgrund).
Debattforumet har fått en mindre uppdatering.

Och så har vi ljudexemplen...
På flera av artiklarna på sidan finns ljudexempel inlagda. Lösningen som har använts hittills har inte fungerat perfekt, av två orsaker:
- alla som använder Windows Media Player i webbläsaren har upplevt att hälften av spelaren inte syns. Det beror på att höjden på spelaren var anpassad efter Quicktimes spelare, som bara är hälften så hög som den i Windows.
- alla ljudfilerna i en artikel laddades direkt när man öppnade den. Det betydde att alla ljudfilerna var tvunga att laddas innan man kunde se hela artikeln. Det gjorde att vissa artiklar tog väldigt lång tid att ladda, tex. den om intervall.

Båda problemen bör nu vara lösta, tack vare ett nytt uppspelningsystem som nu har lagts in på sidan. Systemet fungerar så att man klickar på en bild, och därefter laddas ljudfilen och spelas upp. Nedan är ett exempel. Klicka på bilden:

Om exemplet ovan inte fungerar på din dator, kontakta mig gärna.

Det är fortfarande lite problem med Windows Media Player. Om en artikel innehåller flera ljudexempel, och om du har satt det ena på paus, så kommer det inget ljud från de andra. Ljudexemplet måste stoppas helt för att det ska låta från de andra. Det är tyvärr inget jag kan lösa, eftersom det är ett problem med själv Windows Media Player-spelaren. Men du kan gratis ladda ner Quicktime-spelaren och använda den istället, om du vill bli av med problemet.
Till sist hoppas jag att du uppskattar de nya uppdateringarna, och att särskilt uppdateringarna i layouten gör sidan mer inbjudande att se på, och överskådligare. Om du har kommentarer till uppdateringarna eller till sidan i allmänhet, så är du mycket välkommen att kontakta mig.

Nyhetsarkiv
Ny artikel och uppdateringar - 2010/06/03
Välkommen till Musikipedia - 2010/03/11